Kong Håkon Håkonssøn restaurerte kapellet
GUDBRANDSDØLEN 1942: Steig ligger fritt og vakkert til på et platå på solsiden i Sør-Fron. Omkring 1000 eiedes gården av Tord Istermage, som var med på Hundorptinget og rådet bøndene til å ta den kristne tro. Noen år senere ble Olav den Helliges morssøster gift med Tor på Steig, og de fikk en sønn som senere gikk under navnet «Steigar-Tor.» Han var høvding i nordre Gudbrandsdal og en av datidens mektigste menn i Norge. Her kan du lese Ivar Kleivens dramatiske historie om Steiga-Tore.
Fra ca 1165 til ca 1640 hørte Steig kronen til, og i denne tid beboddes gården av sysselmenn og fogder. To av fogdene, Coldevin og Svein Stenersen, eide gården. Stenersen var kommet fra Waalen i Østre Gausdal og var fogd i Gudbrandsdalen fra 1721 til 1734. I 1743 ble gården solgt til Johannes Olsen Kongsli for 346o riksdaler, og det ham som er stamfaren til ætten som senere har eiet gården.
Les Eivind Luthens artikkel om kongsgarden Steig i Fronsbygdin her.

Steig på 1920-tallet
Steig ble skyldsatt første gang i 1592 og fikk da skyld av seks huder. Gården, som har betydelige eiendommer på vestsiden av Lågen, hadde fra uminnelige tider og inntil 1789 privilegium på sundstedet ved Hundorp. Gården måtte holde sundmann, ferje og båt mot en avgift av 5 tømmer bygg årlig fra de nærmestliggende gårdene.
På gården har det vært flere gravhauger og et kapell som Håkon Håkonssøn lot restaurere, samtidig som han lot oppføre en gildeshall der. Kapellet stod på gården i 1599, men var da meget forfallent.
Asbjørn Ringen forteller om de 16 korntønnene fra Steig, som var fattighjelp og starten på banken.
Olav Nilsson Steig, 1813-1872, var Fronsbygdenes ordfører i flere perioder. Etter delingen av bygdene var han Sør-Frons ordfører i 2 år.
Anne Steig (1790-1867) var ei megge det sto respekt av. Her forteller barnebarnet om henne.
Steig er en av Sør-Frons største eiendommer og har en prektig bebyggelse.
Særtrykk av Gudbrandsdølen 1942.

«Men da opplendingane spurte kong Olavs død, tok dei til konge Håkon Toresfostre, bror til kong Magnus. Sidan for dei Håkon og Steiga-Tore nord til Trondheimen.» Ragnvald Einbu i Einbusalen, Dale-Gudbrands gard.
0 Comments