-Nord-Europas flottest beliggende butikk

Ei historie om Gålå Handel

AVISINTERVU 1976: -Jo, her er fint, kan en fornøyd Asbjørn Wadahl på Golå Handel fortelle, slik helt på tampen av sommer- og høstsesongen. -Skal en først slite med butikk, er dette et velsignet sted å gjøre det. Her er naturen i all sin prakt nærmeste nabo på alle kanter.

Les reportasje i Dølen fra 23. februar 2019

Vi er enig, – det kan vanskelig ønskes en finere ramme rundt det daglige arbeidssted enn Asbjørn og Kristine Wadahl har på Golå. Siden 1959 har de to drevet handel med dagligvarer, souvenirer, sportsutstyr, samt skapt hyggelig miljø på sin møteplass for de utallige turistene på de to store hotellene like ved, mange setrene og de utallige hyttene i området. Eneste skår i gleden har muligens vært det faktum at butikkarbeidet gir liten fritid. Det er derfor bare i begrenset grad at de to får nyttet seg av all naturen de daglig skuer ut på gjennom butikk-vinduenes panoramaruter.

Golåhandle AW

Asbjørn Wadahl ca 1973. Foto fra Gålå Handels heimeside.

Men Asbjørn Wadahl er altså fornøyd. -Vi har Nord-Europas flottest beliggende butikk, sier han – ikke så rent lite stolt.

-Her har handelen gått alldeles strålende, siden du er så fornøyd?

-Ærlig talt, jeg kan ikke klage, medgir Asbjørn Wadahl. -Det har gått bra. Gjennom årene har vi fått en ganske stor kundekrets med mange faste fra år til år. Dette gjelder også hotell-turistene, som i stor grad ser ut til å komme tilbake. Og når en har drevet den eneste butikken på stedet nær sagt året rundt i 17 år, blir en jo kjent med folket etterhvert. De fleste er forøvrig svært hyggelige og greie, understreker han.

Butikken fra 1959 er i dag en temmelig beskjeden del av Golå Handels anlegg og blir brukt som lagerlokaler. Etterhvert som handelen på Golå tok om seg, ble det behov for utvidet plass, både i forretningen og hva gjaldt lagerkapasitet. Dessuten kunne Asbjørn og Kristine Wadahl vel tenke seg å få bolig ved forretningen. I alle år har de hatt bolig nede i bygda og måttet reise til og fra. Løsningen på det hele: Et (i sin tid omstridt) nybygg. I 1972 sto det ferdig. En flott, moderne forretning med skikkelig dimensjonerte lagerrom, og en stor trivelig familieleilighet i etasjen over.

Gålå Handel 1974

Joda, nybygget ble flott, bekrefter fru Kristine over en kaffekopp i «privaten». -Og her oppe fra et det jo virkelig at vi kan nyte utsikten over naturen rundt oss.

Handelsfolket på Golå har holdt det hele i famiulien og gjort det meste selv. Det gjelder forretningens daglige drift, som sannelig er arbeidskrevende nok, selv i moderne lokaler. Egeninnsatsen ga seg også utslag i byggingen av nytt anlegg. En ualminnelig stor prosent av byggearbeidet utførte nemlig Wadahl-folkene selv. Og Asbjørn fikk et sjeldent problem under byggingen.

-En del av tømmeret jeg hadde ordnet til huset, var rett og slett for grovt, forteller han. -Stammene var så store at de ikke gikk på saga! Derfor måtte jeg finne en annen anvendelse av dette tømmeret, og resultatet ble benkene, kubbestolene og de massive bordene du ser på utsiden her, sier han og peker. Utenfor butikken står det grove, vakre kubbe-møblementet og pryder plassen. -Mange vil kjøpe, men de er ikke til salgs, sier handelsmannen om sine selvgjorte kubbestoler. -De skal stå her!

Noen planer om ny utvidelse av anlegget foreligger ikke, sier Wadahl. Dimensjoneringen er bra som den er og skulle rekke for lang tid fremover.

Golåhandel1970

Gålå Handel rundt 1970. Foto fra Gålå Handels heimeside.

Golåhandel1974

Gålå Handel i 1978. Foto fra Gålå Handels heimeside.

golåhandle 1979

Gålå Handel 1979. Foto fra Gålå Handels heimeside.

Det største salget i fjellbutikken er stadig dagligvarer, som har økt jevnt og trutt siden starten for 17 år siden. Men andre varer har kommet inn med årene – i særlig grad souvenirer og sportsutstyr. Butikken er imidlertid noe mer – nemlig et møtested og et informasjonssenter og dermeden egen del av miljøet på Golå. Her er også postkontor.

En og annen negativ side kan det forøvrig ha, dette med en butikk inne på fjellet. -Vi har vært mye plaget av innbrudd eller forsøk på innbrudd, forteller Asbjørn og Kristine. -Særlig var dette plagsomt da vi selv bodde nede i bygda., Og stadig hender det at folk ringer og sjekker om vi er hjemme. De har sikkert sine hensikter!

Men etter at nybygget ble tatt i bruk, har Wadahl vært forskånet for innbrytere. -Her er nemlig alltid folk til stede, forsikrer Asbjørn lurt.

Jo, det står bra til på Golå Handel. Dessverre må Asbjørns store interesse – fiske og jakt – lide. Det blir aldri tid mer til det. Men en kort periode på høsten bevilger han seg  noen dager fri og drar på sjøfiske på Mørekysten. Da får han kompensert.

Forøvrig er han og Kristine altså svært så fornøyd.

Ukjent, udatert avisutklipp fra 1976

Udatert avitutklipp fra 1979:

gokåhandletageorggolåhandlebildetxt

-Det begynte vel egentlig som en slags attåtnæring. Jeg var jo io butikken på Harpefoss, men så satte vi oss opp ei bu her på fjellet, og skulle det vise seg at det ikke ville gå, kunne vi gjøre den om til hytte eller noe slik. Det er Asbjørn Wadahl, innehaveren av Golå Handel som sier dette.

Og det var i disse dager dager 20 år siden han åpnet døra i bua på Gålå-setra. Og den aller første som kom inn døra, var ingen andre enn Adolf Tagestad fra Harpefoss. Derfor var det vel ikke mer enn naturlig at vi arrangerte et møte 20 år etter.

Men bua til Kristine og Asbjørn Wadahl har etter hvert utviklet seg til å bli en stor og moderne butikk. Det er forlengst nye forretningslokaler på Gålåsetra, og det er med tiden blitt en stor og trofast kundekrets. Nå er det selvfølgelig ikke noen jevn helårsdrift her, men toppene, om sommeren, i påsken og vinterferie-tiden er så store at det er blitt et levebrød for ekteparet i butikken.

Og nettopp for å kunne ta imot de store toppene som trafikken her byr på, er det nå klare utvidelsesplaner. Forretningslokalene, som nå er på omkring 100 kvm, blir fordoblet, det blir mer lagerplass og kjølerom. Det skal også bygges en leilighet til.

-Det er nemlig eldste datter, Anne Sofie og hennes mann, Per Nord, som med tiden skal ta over forretningen.

Mye kjent folk ferierer i disse trakene både sommer og vinter, og de tar seg gjerne en tur til butikken for å handle og slå av en prat.

Og en må slå fast at den beskjedne bua på Gålåsetra har hatt en rivende utvikling siden det første året, da omsetningen var på 80 000 kroner.

ASBJØRN RINGEN i boka Bank i bygd og by: Anne Sofie Wadahl Nord og Per Nord har drevet Gålå handel  i 30 år. En ekspansiv virksomhet. Det startet i 1959, da Asbjørn Wadahl bygde en hytte, der han ville prøve seg med fjell-butikk. Dagens lokaler på nærmere 1000 kvm. representerer mange millioner i investeringer. Og en 20-dobling i omsetning over i 1980. Det første nybygget kom allerede i 1972. I 1997 ble lokalene utvidet med 270 kvm. I 2007 ble det lagt til nye 450 kvm.

Anne Sofie er etterkommer etter Amund Wadahl, som lånte 7000 kroner i banken i 1895 for å starte reiselivsvirksomhet på Harpefoss. Per er sønn av Ivar Nord, som etablerte Nords møbelfabrikk i Lia i Sør-Fron og fikk låne kr 40.000 i 1952.

– Dere har ligget i front når det gjelder å ta i bruk ny teknologi og nye banktjenester, sier ass. banksjef Ole Petter Kleiven. Det bekrefter de. Det trengs når du driver handel på en internasjonal destinasjon som Gålå.

– Jeg husker med gru hvilke bunker med sjekker og kontanter vi fraktet ned til Vinstra etter påske tidligere. Jeg satt i timevis og stemplet og signerte sjekker – det var hundrevis av dem, sier Per Nord.

– Og tenk på oss i banken som skulle ta imot disse mengdene, ikke bare fra dere, men fra alle butikkene, sier Ole Petter Kleiven.

I dag er det minimalt med kontanter å handtere – og nesten ikke sjekker. – Jeg tror vi får tre–fire sjekker i året, fra en turoperatør og en engelsk hytteeier. Og kanskje utgjør kontantene 10 prosent av omsetningen. I dag er det mange som betaler med kort om de kjøper en sjokolade til seks kroner, sier Per.

Publisert her første gong 8. november 2015

0 Comments

Submit a Comment