Vegetarkost fra Hundorp

by | 4. des 2018 | Verksemder | 0 comments

En fabrikk i Søre-Lia som var forut for sin tid?

022wXzwJWPGa

Victor Johansen på Sofienberg Kursted prøvde seg med fabrikk for diettkost og vegetarmat. Willy Heimstad: Bygningen står der enda – innafor det som var Nords Møbler. Det var Victor Johansen som eigde bygget og dreiv bl.a. kruskaproduksjon. Senere var det vaskeri for Sofienberg og andre. Vaska bl.a. Olabukser som vart sydd på Hera Fabrikker. De siste åra har lokalet husa verksted for Nords og andre drivere. Bilde fra Nordlandsmuseet

NORDISK TIDENDE januar 1957: Den første norske fabrikk for produksjon av dietkost og vegetarisk middagsmat står nå ferdigbygget på Hundorp i Gudbrandsdalen, og bestyrer Victor Johansen forteller til «Morgeposten» at man vil sette igang regulær drift på nyåret. Fabrikken koster 250 000 kroner og beskjeftiger foreløbig 8-10 arbeidere. Man har sikret seg retten til å fremstille spesielle amerikanske produkter, og det er mulighet for eksport både til Sverige og USA. Det vil i stor utstrekning bli brukt norske råvarer, men nøtter, linser og soyaprodukter må importeres. Nøttene skal vesentlig brukes til fremstilling av nuttoléne og protose – nøtteprodukter i form av pålegg og middagsmat. Bestyrer Johansen driver forøvrig også Sofienberg Kursted, som kommer til å bli en avtager av bedriftens varer.

Lagt ut av Egil Stakston på FB-sida Du væt du er frå Sør-Fron når. Kommentarer:

Willy Heimstad: Bygningen står der enda – innafor det som var Nords Møbler. Det var Victor Johansen som eigde bygget og dreiv bl.a. kruskaproduksjon. Senere var det vaskeri for Sofienberg og andre. Vaska bl.a. Olabukser som vart sydd på Hera Fabrikker. De siste åra har lokalet husa verksted for Nords og andre drivere.
Vigdis Furuli Dennerlund: Hatt sommerjobb både på Sofienberg og på vaskeriet. Husker det lukta god mat ettersom det lå ved siden av vaskeriet. Var vel en av svigersønnene på Sofienberg som jobba der, mener å huske det.
Oskar Stensberg: På Sofienberg serverte de bare vegetarmat på den tida, men det gikk dukken det og
Jan Hovden: Det var vegetartøv på 50-talet og….

 

 

0 Comments

Submit a Comment