Men du får både musikk og fortellinger på Dale-Gudbrands gard
I Fron opplevde Ludvig Holberg for første gang å få tuktens ris på sin rygg. Prestegården var godt utstyrt med bøker, så boklige gleder kan han ha fått ut av sitt ene år i Gudbrandsdalen. Det fantes også endel engelske bøker, så her kan han ha oppøvet ferdigheter i engelsk. Men det må ha vært ensomt, og han har neppe grått over at det tok slutt like plutselig som det begynte – fordi presten ikke fikk den godtgjørelsen han var lovet. Skriver Lars Roar Langslet i sin meget gode Holberg-biografi Den store ensomme (2001).
Faren døde da gutten var knapt halvannet år, og ti år etter mistet han sin mor, under en av 1600-tallets mange pestlignende epidemier. Spinkel, sykelig og sårbar ble Ludvig Holberg kastet inn i en verden han møtte alene – uten særlig støtte i omsorg og varme fra de ´nærmeste`. Fjernere slektninger måtte påkalles for å ta seg av barneflokken. For Ludvig ble det avtalt at han skulle sendes til sin mors fetter, Otto Munthe, som altså var sogneprest i Fron.
Og fredag 21. september kjem Holberg-klubben i Bergen på besøk til Dale-Gudbrands gard. Kl 20 er det kveldarrangement opent for alle. Her får du høyre både Bach. Händel og Grieg med Ringebu-kvartetten og forteljinga om Holbergs unge liv i Bergen og på Sør-Fron prestegard i åra 1696 til 1698. Fin bokutstilling med fleire fyrsteutgaver frå det rike forfattarskapet. Arrangementet er samarbeid med Fron historielag og Hundorp Kultur. Vel møtt på Dale-Gudbrands gard fredag 21.9. kl 20! Fri adgang.
0 Comments